Pazartesi, Nisan 12

ABD'de okumak artık hayal değil..

ABD’deki 4 bin üniversiteden birinde eğitim görebilirsiniz. Ülkenizdeki iki öğretmenden referans mektubunuzun bulunması şart. Ayrıca çalışkan olmalı ve İngilizce’yi iyi bilmelisiniz

DÜNYANIN çeşitli ülkelerinden gelen 475 bin yabancı genç ABD’deki 4 bin üniversitede eğitim görüyor. Bu öğrencilerin arasında Tü rkiye’den hálá 15 bin öğrenci bulunuyor. ABD’de eğitime karar vermeden önce üniversite, eyalet ve okuyacağınız programı seçmek sizi bir hayli zorlayacak. Çünkü ABD’deki üniversiteler her ne kadar birbiriyle benzerlik gö sterseler de, aralarında eyaletlerin ve üniversitelerin yönetimlerinden kaynaklanan ciddi farklılıklar oluşuyor.

KENDİNİZE GÜVENİN

ABD’DE eğitim rüyanızı gerçekleştirmek için ders notları nız, bilgi-yetenek test sonuçları, İngilizce dil düzeyi (TOEFL)’dan geçmeniz ve Türkiye’den götüreceğiniz iki adet referans mektubu çok önemli. ABD’de üniversite eğitimi yapmak istediğinize karar verdiyseniz bu soruları mutlaka cevaplamalısınız: ‘Hangi alanda eğitim yapmak istiyorum, geleceğimi nerede ve hangi meslekte görüyorum, hangi eyalette okumak istiyorum, kampus mu yoksa şehir üniversitesi mi, seçeceğim okul Türkiye’de denklik sahibi mi, yıllık ne kadar kaynak ayırabilirim?’

Soruların en önemlisi bütçe. Bu sorunu çözebilmeniz için ailenizden destek almanız gerekebilir. Çünkü ABD’de eğitim bursları, yabancı öğrencilere çok kolay sunulmuyor. Amerikan Hükümeti, prensip olarak yabancı öğrencilere finansal yardım sağlamıyor. Çok özel durumlarda öğrenci ve araştırma görevlilerine yardım programları uygulanıyor. Bunun dışında ABD’ye eğitim için gelen öğrencilerin tüm masraflarını kendileri karşılaması gerekir. Başarılı bir öğrenciyseniz Tü rkiye’deki özel kurumlar ve vakıflardan burs bulmanız tavsiye ediliyor.

TÜRKİYE’DEN BULUN

DEVLET üniversiteleri öğrenci kabul ederken önceliği kendi eyaletlerindeki öğrencilere veriyor. ABD’deki hemen hemen her eyalette 4-5 özel üniversite var. Ücretleri devlet okullarına oranla yüksek olmakla birlikte YÖK denkliğini de iyi araştırmanız gerekir. Türkiye’de de yurt dışı eğitim bursu almanız için olağanüstü başarılı olmalısınız. Başvuru yaptığınız kurumun kriterlerine uysanız bile bu burs kazandığın? ?z anlamına gelmiyor. Dünya gençliğiyle yarıştığınızı unutmayın...
YARIN: KANADA’DA EĞİTİM GÖREBİLİRSİNİZ


ABD’DE BURS KOŞULLARI


Lise diploması veya hazırlık kursunu tamamlamış olmak.

İngilizce dil düzeyinin bir yeterlilik sınav sonucuyla kanıtlamak.

Toefl’de yeterli puan almak.

Cambridge Advanced veya Proficency’in birinden geçer not almak.

Ülkenizdeki iki öğretmenden referans mektubu almak.

Eğitim amaçlarınızı ve hobilerinizi açıklayan bir ‘essay’ hazırlayın.

Lise derslerinin not dökümü.

ASİSTAN OLUN KAZANIN

1-Karşılıksız Burs (Fellowship): Eğitim ücretisizdir. ABD’de bulunduğunuz sürece tüm masraflarınızı karşılayacak aylık maaş alı rsınız. Üniversite bilimsel araştırma ile okulun adını duyurmanızı bekler.

2-Öğretim Asistanlığı (Teaching Assistantship): Masraflarınızı karşılanır, maaş ödenir ancak lisans sınıflarına bir ders anlatmanız istenir.

3-Araştırma Asistanlığı (Research Assistantship): Tüm masrafları nız karşılanır. Bir hocanın asistanı olursunuz.

4-Genel Asistanlık (Graduate Asistantship): Masraflarınız karşılanır, maaşınız olur ve karş? ?lığında bir hocaya araştırma konuları dışında yardımcı olursunuz. Bir burstan diğerine geçiş yapamazsınız.

En az 10 bin doları gözden çıkarın

ABD’DE devlet üniversitelerinin ücretleri, bazı eyaletlerde 4 bin dolara kadar düşer. ABD’de eğitim görebi-lmeniz için eğitim ücreti olarak başvurduğunuz üniversite ya da bölüme göre; yıllık 3 bin 500 ile 19 bin doları gözden çıkarmanız gerekir. Buna konaklama ve yiyecek için 3 bin-5 bin 500 dolar, kitap ve diğer dökümanlar için bin dolar ve kişisel harcamalar için ise 3 ile 6 bin dolar arası bir gider daha ekleyin.

İşte en iyi üniversiteler

TÜRKİYE’DEN her yıl 12 bin öğrencinin yükseköğrenim için tercih ettiği ülkelerin başında gelen fırsatlar ülkesi ABD’deki yabancı ? ?ğrenciler üzerinde yapılan bir araştırma ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Amerika’ya yurt dışından gelen öğrencilerin katıldığı araştırma sonuçlarına göre; ABD’nin en iyi 50 üniversitesi sıralamasında Prı nceton Üniversitesi birinci oldu. Boğaziçi, ODTÜ, Bilkent üniversitelerinin dereceli öğ rencilerinin gözdesi olan Princeton Üniversitesi, dünya öğrencilerinden de tam not ald? ?. İşte o üniversitelerden bazıları ve puan sıralamaları:

1- Princeton Üniversitesi 100
2- Harvard Üniversitesi 98
3- Yale Üniversitesi 98
4- California Inst.of.tech 93
5- Duke Üniversitesi 93
6- Massacusetts Inst 93
7- Stanford Üniversitesi 93
8- Pennsylvania Üniversitesi 93
9- Dartmouth College 87
10- Colombia Üniversitesi 86
11- Northwestern Üniversitesi 86
12- Chicago Üniversitesi 85
13- Washington Üniversitesi 85
14- Cornell Üniversitesi 85
15- Johns Hopkins Üniversitesi 83
16- Rice Üniversitesi 83
17- Brown Üniversitesi 82
18- Emory Üniversitesi 79
19- Nortre Dame Üniversitesi 79
20- Berkeley Üniversitesi 78
21- Carnegie Mellon Üniversitesi 77
22- Vanderbilt Üniversitesi 77
23- Virginia Üniversitesi 76
24- Georgetown Üniversitesi 75
25- California Üniv. 72
26- Michigan Üniversitesi 72
27- Wake Forest Üniversitesi 70
28- Tufs Üniversitesi 70
29- North Carolina Üniversitesi 70
30- William and Mary College 67
31- Brandeis Üniversitesi 66
32- California Üniv.(San Diego) 66
33- Southern California Üniv. 66
34- Wisconsin-Madison Üniv. 66
35-New York Üniversitesi 65

Harvard’daki Onur’umuz

EMEKLİ hakim İrfan Bey ve öğretmen Semiha Hanım’ın oğlu Onur Aydın, Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra hayallerindeki Harvard Üniversitesi’nde MBI bursu kazanmayı başardı. Türk Eğitim Vakfı ’nın burs desteğiyle Harvard’da eylül ayında eğitime başlayacak. Kendisinin Harvard’lı olmasıyla yetinmeyen Onur, ‘başka Türk genç leri de dünyanın en iyi üniversitelerinde okuyabilsin’ diye örnek bir girişim başlattı. Türkiye’nin iyi üniversitelerinden mezun 25 genç bir araya gelerek, ’www.turkleader.com’ yani ‘Türk Lider’ adlı internet sitesini kurdu.

OKUYUP DÖNECEĞİM

ABD’DEKİ eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönüp çalışmayı düşündüğ ünü vurgulayan Onur Aydın şunları söylüyor: ‘Biz şimdi bizden sonra dünyanın en iyi yani A takımındaki üniversitelerinde İngiltere, ABD ya da benzeri ülkelerde yurt dışında master yapmak isteyenler için Türk Leader Giriş imi’ni kısa bir süre önce kurduk. MIT, Harvard, London Schol Ekonomic’de okuyan bazı arkadaşlarımla yola çıktık. Her türlü yardımı hiçbir karşılık beklemeden yapıyoruz. En iyi okullara girmek için neredeyse bir yıl önceden hazırlanmak gerekiyor. Amerika’daki MIT daha çok tekonoloji üzerine yöneldiği bir alan, yönetici olmak istiyorsanız Harvard’a başvurmanız gerekiyor.’

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder