Salı, Nisan 13

önce karnımızı doyurmaya ne dersiniz..

ve size çok sevdiğim lezzetlerini beğendiğim sitelerden ve bir okadar lezzetine güvendiklerimden cafefernando'dan birkaç lezzet sunacağım ;) buraya koyduktan sonra ilk yapacaklarımdan birisi bu lezeetleri tek tek denemek olucak (:


ÇİKOLATALI GENOISE KEK TARİFİ

Tarif Dorie Greenspan’in Baking with Julia kitabından adapte edilmiştir.

Malzemeler

■2/3 su bardağı (90 gram) un
■2/3 su bardağı (90 gram) kakao
■1.5 çay kaşığı vanilya özütü
■100 gram tereyağı
■6 adet yumurta
■1 su bardağı (200 gram) şeker
Yapılışı

1.Fırınınızı 180 derecede önceden ısıtın.
2.25 cm capındaki kelepçeli kek kalıbınızın altına önlü arkalı yağladığınız tabanla eşit büyüklükteki bir parşömen kağıdını serin (kalıbın kenarlarını yağlamıyoruz) ve bir kenara koyun.
3.Un ve kakaoyu 3 kez eleyip bir kaba aktarın ve kenara ayırın.
4.Ufak boy bir tencerede kısık ateşte 100 gram tereyağını eritip bir çay süzgecinden geçirerek bir bardağa aktarın. 4.5 çorba kaşıklık kısmını ölçüp ayrı bir kaba aktarın ve üzerine vanilya özütünü dökün. Karıştırıp bir kenarda bekletin.
5.Yumurtaları ısıya dayanıklı (can veya paslanmaz çelik) bir kaba aktarın ve bu kaptan daha ufak boyda, içinde bir parmak derinliğinde fokurdayan suyla dolu bir tencerenin üzerine oturtun (benmari). Yumurtaların üzerine şekeri döker dökmez çırpmaya başlayın. Alttan gelen buharla ısınan karışımı aralıksız 5-10 dakika kadar çırpıp ateşten alın ve mikser yardımıyla çırpmaya devam edin. Mikser karışımda derin izler bırakana ve karışım 2-3 katına çıkana kadar çırpmaya devam edin.
6.Un ve kakaoyu tekrar eleyerek azar azar yumurtalı karışımın içine dökün ve bir yandan spatula yardımıyla havasını almamaya dikkat ederek karıştırın. Un ve kakao parçaları kaybolunca hemen durun.
7.Sade yağ ve vanilya özütü dolu olan kaba kek harcından bir kepçe döküp iyice karıştırın. Ardından tamamını kek harcına ekleyip, yine havasını almamaya özen göstererek karıştırın.
8.Harcı kalıba döküp 25-30 dakika boyunca, ortasına batıracağınız kürdan temiz çıkana dek, pişirin.
9.Kalıbı fırından alıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin, 1.5 santimetre yüksekliğinde 3 eşit katmana kesip hava almayacak şekilde paketleyin ve buzdolabında muhafaza edin.
PASSION FRUIT CURD TARİFİ

Tarif Rose Levy Beranbaum’un Rose’s Heavenly Cakes kitabından adapte edilmiştir.

Malzemeler

■3 adet yumurtanın sarısı
■1/2 su bardağı (100 gram) şeker
■45 gram tereyağı, oda sıcaklığında
■Yarım kilo (6 adet) passion fruit
■Yarım mango
■3 çay kaşığı mısır nişastası
Yapılışı

1.Olgunlaşmış passion fruitları ortadan kesip bir süzgeç yardımıyla suyunu bir kaba aktarın. Bir mangonun yarısını robottan geçirip süzgeçten geçirerek yarım su bardağını tamamlayacak şekilde bu karışıma ekleyin. Toplamda yarım su bardaklık meyve püresine ihtiyacımız var. Eğer passion fruitlardan daha fazla su elde ederseniz, mango miktarını azaltabilirsiniz.
2.Tercihen kalın tabanlı ve ağır bir tencerede yumurta sarıları, şeker ve tereyağını iyice çırptıktan sonra orta ateşteki ocağın üzerine alın ve ısınınca meyve püresinin üçte ikisini ve mısır nişastasını ekleyerek karışım koyu bir kıvama ulaşana dek, yaklaşık 15 dakika boyunca, bir spatula yardımıyla ezerek aralıksız karıştırın.
3.Meyve püresinin geri kalanını ekleyip oda sıcaklığına gelmesini bekleyin (buz ve soğuk su dolu bir kap üzerinde karıştırmak suretiyle soğuma işlemini hızlandırabilirsiniz) ve üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında muhafaza edin.
MANGOLU ŞURUP TARİFİ

Tarif Rose Levy Beranbaum’un Rose’s Heavenly Cakes kitabından alınmıştır.

Malzemeler

■Yarım vanilya çubuğu
■150 gram şeker
■135 gram mango püresi (yaklaşık yarım mango)
Yapılışı

1.Vanilya çubuğunu ortadan ikiye kesip bir tarafının içindeki havyarı bıçağın kör tarafıyla sıyırın ve ufak boyda bir tencerenin içine aktarın.
2.Üzerine şekeri ve mango püresinin üçte ikisini ekleyip kaynama noktasına getirin. Ateşten alıp mango püresinin geri kalanını ekleyin ve soğumaya bırakın.
3.Bu şurubu keki ıslatacağınız gün hazırlamanızı tavsiye ederim.
ÇİKOLATALI GANAJ TARİFİ

not: Bu pastada kullandığım çikolatalı ganaj iki ayrı tarifin karışımdan oluştuğu ve belirli bir noktadan sonra neyi ne kadar kullandığımın ucunu kaçırdığım için kesin ve net bir tarif olarak elimde yok. Onun yerine pasta için yeterli olacak miktarda (hatta artabilir bile) çok pratik bir ganaj tarifini tarçın eklemesiyle paylaşıyorum.


Malzemeler

■340 gram bitter çikolata (tercihen %60 – %70 kakao oranı)
■2+1/4 su bardağı (550 ml) krema
■1/2 çay kaşığı tarçın
Yapılışı

1.Çikolatayı ince ince doğrayıp tarçınla beraber bir kaba aktarın.
2.Bir tencerede kaynama noktasına getirdiğiniz (kaynamadan hemen önce ateşten alın) kremayı çikolatanın üzerine döküp bir dakika bekleyin ve ardından çikolata tamamen eriyene dek spatula yardımıyla karıştırın. Oda sıcaklığına gelen ganajı buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Kullanmadan en az 2 saat önce çıkartırsanız sürülebilecek kıvama gelecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder